Czym jest dekarboksylacja marihuany

Czym jest dekarboksylacja marihuany?

Czym jest dekarboksylacja marihuany?

Czym jest dekarboksylacja marihuany

Dla niektórych osób dekarboksylacja marihuany brzmieć może zbyt skomplikowanie, jednak po przeczytaniu tego artykułu powinieneś wiedzieć czym jest ten proces i jak go wykonać. Tak przygotowana marihuana często przydaje się do zrobienia różnych wyrobów. Jeżeli susz marihuany nie zostanie poddany procesowi dekarboksylacji to nie zostanie osiągnięty odpowiedni efekt psychoaktywny.

Kannabinole które zawarte są w konopiach nie zostaną wtedy aktywne. Oczywiście podczas robienia jakichś wypieków np. ciasteczek z marihuaną proces dekarboksylacji do pewnego stopnia nastąpi samoczynnie dlatego, że susz marihuany będzie podgrzewany przez określony czas i temperaturę. Kiedy palimy marihuanę lub waporyzujemy, to następuje wtedy natychmiastowa dekarboksylacja. Najlepsze efekty uzyskasz kiedy przed dodaniem marihuany do wypieków poddasz je temu procesowi.

Dekarboksylacja marihuany to proces chemiczny który zachodzi w marihuanie kiedy podgrzewana jest w wysokiej temperaturze. Podczas takiego procesu usuwane są grupy kwasu karboksylowego, powodując znacznie mocniejsze działanie zioła. Kiedy marihuana poddana jest wysokiej temperaturze to grupa kwasu karboksylowego zostaje usunięta i następuje zmiana w składzie chemicznym substancji THCA która zamienia się na THC. 

Dekarboksylacja marihuany w istocie sprawia, że ​​konsumenci doświadczają wyjątkowych i odurzających efektów rośliny poprzez użycie jej aktywnych składników. Przede wszystkim metody dekarbonizacji celują w kwasy kannabinoidowe, znane również jako nieaktywne kannabinoidy, znajdujące się w włoskach rośliny. Trichomy znajdują się głównie na kwiatach konopi, ale można je również znaleźć w mniejszych ilościach na liściach i łodygach.

Kiedy materia konopi przechodzi proces ogrzewania, zmienia się struktura molekularna kwasów kannabinoidowych. Po dekarboksylacji kwasy tracą jedną grupę karboksylową (-COOH) jako dwutlenek węgla, zachowując jeden atom wodoru. Kwasy kannabinoidowe mają 22 atomy węgla, 30 atomów wodoru i cztery atomy tlenu. Utrata grupy karboksylowej składa się z jednego atomu węgla i dwóch atomów tlenu (CO2). Kiedy ta grupa karboksylowa zostanie usunięta, masa cząsteczkowa na przykład THCA zmniejsza się o około 12 procent, przekształcając się w aktywny związek THC.

Po aktywacji kannabinoidy wchodzą w interakcję z układem endokannabinoidowym (ECS), siecią receptorów kannabinoidowych znajdujących się w całym ciele, w tym w centralnym i obwodowym układzie nerwowym. Garść głównych i mniejszych kannabinoidów wywołuje różne efekty w organizmie, od euforii po relaksację.

Dlaczego dekarboksylacja jest ważna?

czym jest dekarboksylacja marihuany

Dekarboksylacja jest jednym z najważniejszych procesów podczas wytwarzania artykułów spożywczych, nalewek i innych towarów konsumpcyjnych, ponieważ podczas konsumpcji tych produktów nie dochodzi do dodawania ciepła. Dekarbowanie aktywuje najważniejsze kannabinoidy rośliny: tetrahydrokannabinol (THC) i kannabidiol (CBD). W przypadku produktów do palenia dekarboksylacja przed spożyciem nie jest konieczna, ponieważ ma to miejsce, gdy płomień lub elektryczny element grzejny podpala roślinę.

Świeżo zebrany i niedekarboksylowany kwiat konopi zawiera nadmiar kwasów kannabinoidowych, które mają niewielkie lub żadne korzyści psychoaktywne, dopóki przetwórcy ich nie zdekarboksylują. Dekarboksylacja marihuany zasadniczo zmienia przełącznik, który przekształca kwasy kannabinoidowe w THC i CBD.

Reakcja dekarboksylacji jest ważna, ponieważ proces ogrzewania przekształca kwas tetrahydrokannabinolowy (THCA), niepsychoaktywny kwas kannabinoidowy, w silnie odurzający związek THC, który wywołuje euforię. Dekarbonizacja konopi przekształca również kwas kannabidiolowy (CBDA) w CBD, który jest łagodniejszy w porównaniu z działaniem THC.

Bez ważnej konwersji za pomocą ciepła, THCA i CBDA nie są w stanie przejść przez barierę krew-mózg, aby aktywować receptory kannabinoidowe. W szczególności THCA nie jest w stanie oddziaływać na receptor CB1, który powoduje efekty psychoaktywne.

THC i CBD działają jako częściowi agoniści lub agoniści układu endokannabinoidowego (ECS). Spożywanie dekarboksylowanej marihuany może mieć wpływ na wiele funkcji organizmu określonych przez ECS, takich jak sen, apetyt, ból, stany zapalne, odpowiedź immunologiczna i nastrój. Dekarbowane THC i CBD można następnie podawać podczas gotowania małej lub dużej ilości produktów zawierających konopie indyjskie.

Pacjenci leczący objawy za pomocą doustnej lub miejscowej medycznej marihuany muszą upewnić się, że ich marihuana jest dekarboksylowana. Komercyjni producenci dbają o proces ekstrakcji i dekarboksylacji, aby upewnić się, że podawany produkt jest gotowy do spożycia po zakupie.

Dekarbonizacja jest również niezbędna ze względu na zdolność do wprowadzania aktywnych związków konopi do szerokiej gamy produktów w celu dostosowania do indywidualnych preferencji dostawy. Bez dekarboksylacji konsumenci nie mieliby wyboru różnych roztworów jadalnych, podjęzykowych i miejscowych, takich jak żelki, ciastka, nalewki, strzykawki, czopki, kapsułki i inne.

Dekarboksylacja marihuany jak ją zrobić?

Na początku rozdrobnij topy marihuany i rozłóż równo na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Kiedy będziesz miał już przygotowaną marihuanę, to włóż blachę z marihuaną do piekarnika wcześniej nagrzewając go na 110 stopni Celsjusza i niech zioło "piecze" się przez 60 minut. Czas pieczenia można skrócić ustawiając wyższą temperaturę, jednak lepiej i bezpieczniej jest, jeżeli proces dekarboksylacji przebiegał będzie powoli, nic nie powinno się wtedy zepsuć.

Dekarboksylacja zachodzi przez pewien czas wraz z zastosowaniem ciepła, co oznacza, że ​​dekarboksylacja może zachodzić z różną szybkością w zależności od czasu i temperatury. Sztuką jest dekarboksylacja konopi w idealnej temperaturze, aby uniknąć degradacji lub spalania kannabinoidów.

Każdy kannabinoid i terpen ma inną temperaturę dekarboksylacji. Na przykład THCA wymaga temperatury około 104 stopni Celsjusza przez około 30 do 45 minut, zanim związki zaczną dekarboksylować. Pełny czas dekarboksylacji może się różnić w zależności od materiału i ilości potrzebnej do dekarboksylacji.

Ostatecznie idealny proces dekarboksylacji wykorzystuje jak najmniej ciepła, aby zatrzymać więcej terapeutycznych związków kannabinoidowych i terpenowych rośliny. Szczególnie terpeny mogą być podatne na odparowanie pod wpływem wysokiej temperatury.

Podczas procesu dekarboksylacji nie wszystkie kwaśne kannabinoidy zostaną przekształcone w THC lub CBD. Po kompleksowej sesji dekarbowania może pozostać śladowa ilość surowych kannabinoidów. W testach laboratoryjnych produkty mogą zawierać niewielkie ilości związków kwasowych, takich jak CBDA.

Temperatury dekarboksylacji dla konopi

Czym jest dekarboksylacja marihuany

Użytkownicy i producenci konopi różnią się temperaturami i metodami dekarboksylacji. Ogólnie rzecz biorąc, w niższych temperaturach dekarboksylacji potrzeba więcej czasu, aby w pełni odkarbować. Wystawienie marihuany na działanie wysokich temperatur dekarboksylacji przez długi czas spowoduje degradację związków aktywnych.

Kiedy użytkownicy dekarboksylują surowy materiał konopi, THCA w jego trichomach zacznie dekarboksylować w temperaturze około 110 stopni Celsjusza. W przypadku szczepów bogatych w CBD, CBDA zacznie dekarboksylować w temperaturze 118 stopni Celsjusza i może zająć do 90 minut, aby całkowicie ulec dekarboksylacji.

W wielu badaniach naukowych przeanalizowano różne temperatury dekarboksylacji i ich wpływ na kwasy kannabinoidowe. Naukowcy zbadali temperatury w zakresie od 80 do 145 stopni Celsjusza i wykreślili szybkości dekarboksylacji przez okres do 120 minut na wykresie dekarboksylacji.

Wykresy temperatury dekarboksylacji znalezione w badaniu z 2016 r. w Cannabis Cannabinoid Research, pokazują, że THCA dekarboksyluje szybciej niż CBDA. Zmapowane punkty danych pokazują, że dekarbonizacja materiału w celu pełnej konwersji CBDA nie wpływa negatywnie na poziom THC w produkcie końcowym.

Dekarbować czy nie dekarbować? Oto jest pytanie

Dekarboksylacja jest kluczowym krokiem w procesie konsumpcji, ale nie wszystkie konopie będą lub powinny być dekarbowane. Wiele dzisiejszych badań nad kannabinoidami koncentruje się na dwóch głównych kannabinoidach: THC i CBD. Jednak ostatnio naukowcy skupili się na potencjalnym zastosowaniu terapeutycznym niepsychoaktywnych kwasów kannabinoidowych, takich jak THCA i CBDA.

W naturze THCA chroni liście konopi przed szkodliwym promieniowaniem UV-B. Niektóre badania sugerują również, że THCA indukuje śmierć komórek w liściach konopi. U ludzi niedekarboksylowane THCA może przynieść wiele korzyści zdrowotnych:

- Przeciwzapalne

- Neuroprotekcyjne

- Przeciw nudnościom

- Przeciwdrgawkowe

- Lek rozszerzający oskrzela

- Regulator metaboliczny

- Redukcja stresu

CBDA, niedekarboksylowany prekursor związku CBD, występuje w roślinach konopi w śladowych ilościach. Podobnie jak THCA, nie przeprowadzono tak wielu badań nad CBDA w porównaniu z badaniami nad CBD i THC. Nowe dowody sugerują jednak, że CBDA może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, gdy roślina jest przechowywana w surowej postaci:

- Przeciwlękowe

- Przeciwzapalne

- Przeciwbólowe

- Przeciw nudnościom

- Przeciwdrgawkowe

Jednym z głównych atutów THCA i CBDA jest ich niepsychotropowy charakter. Oznacza to, że użytkownicy nie doświadczają „haju”. Na przykład większy rozmiar cząsteczkowy THCA w porównaniu z THC nie pozwala mu przejść przez barierę krew-mózg i przyczepić się do receptorów kannabinoidowych w mózgu.

W miarę jak coraz więcej badań przemawia za utrzymaniem THCA i CBDA w ich surowej postaci, coraz więcej producentów i konsumentów będzie zwracać się ku tym izolatom występującym w wielu postaciach, w tym całych kwiatów, nalewek, plastrów przezskórnych i koncentratów krystalicznych.

Czy dekarboksylacja niszczy CBD?

czym jest dekarboksylacja marihuany

Nie, metody dekarboksylacji nie niszczą CBD ani THC, jeśli są wykonane prawidłowo. Wysokie temperatury mogą spalić konopie, czyniąc kief, koncentraty lub pąki bezużytecznymi, ale równomierne ciepło może przekształcić surowe związki konopi w ich psychoaktywne odpowiedniki. Dekarbonizowana marihuana faktycznie zwiększa stężenie kannabinoidów, takich jak CBD i THC.

Czy dekarboksylacja jest konieczna w przypadku produktów do palenia?

Nie. Podczas palenia produkty z konopi są podgrzewane poprzez spalanie (w przypadku kwiatów) lub proces waporyzacji (w przypadku waporyzatorów i koncentratów). W waporyzatorach często zawarte są duże ilości THCA i CBDA. Związki te są przekształcane w THC i CBD, gdy są podgrzewane, kiedy konsument pali produkt.

Czy dekarboksylacja jest konieczna w przypadku produktów spożywczych i miejscowych?

Dekarboksylacja może być ważnym procesem przy wytwarzaniu produktów spożywczych lub miejscowych, zwłaszcza dla producentów wytwarzających produkty do zastosowań medycznych na dużą skalę. Dekarboksylacja zapewnia, że ​​jadalne produkty lub miejscowe zawierają związki THC lub CBD, które mają ogromne korzyści medyczne po spożyciu lub nałożeniu na skórę.

Dekarboksylacja to proces, którego producenci i konsumenci nie mogą pominąć, nawet gdyby chcieli. Jest to naturalny proces, który można przyspieszyć i dostroić za pomocą odpowiednich narzędzi i sprzętu, aby uzyskać pyszne masła, oleje i nie tylko.

Jedzenie marihuany i efekty

Jedzenie marihuany jest świetnym sposobem na poczucie psychoaktywnego działania THC. Dzięki tak przyjmowanej marihuanie THC jest metabolizowane w wątrobie, powstaje wtedy 11-hydroksy-THC czyli jeszcze mocniejsza substancja w działaniu o skuteczniejszej przenikalności przez barierę krwi w mózgu. Podczas tradycyjnego palenia marihuany faza pojawia się bardzo szybko, jednak jest krótsza i mniej intensywna niż po spożywaniu wypieków. Działanie psychoaktywne po spożyciu jedzenia z marihuaną może potrwać 6 godzin a nawet i dłużej i faza może być psychodeliczna co wielu osobom bardzo odpowiada.

Teraz powinieneś już wiedzieć czym jest dekarboksylacja marihuany i jak ją prawidłowo przeprowadzić. Tak naprawdę, to łatwy procesem i każdy powinien poradzić sobie z tym zadaniem. Użytkownicy lubią eksperymentować Czasami warto jest przyjąć THC inną metodą niż tradycyjne palenie. 

Śledź nas na Facebooku