Jak zrobić masło konopne?
Jeśli chcesz spróbować swoich sił w domowych produktach spożywczych z konopi takich jak różnego rodzaju ciasta, ciasteczka, różne potrawy, sosy itp. to z pewnością będziesz chciał dowiedzieć się, jak zrobić masło na bazie konopi, znane również jako „cannabutter”. Ten niezbędny składnik pozwoli Ci przekształcić praktycznie każdy przepis w jadalną marihuanę. Po prostu zastąp zwykłe masło, substytut masła roślinnego lub olej kuchenny i zastosuj masło konopne które jest łatwe do zrobienia.
Kiedy nauczysz się, jak tworzyć własne produkty spożywcze za pomocą masła konopnego, możesz upewnić się, że te produkty spełniają Twoje potrzeby. Możesz używać określonych odmian konopi, dostosowywać moc i wybierać ulubione przepisy. Tworzenie własnych potraw z masłem konopnym, to świetna opcja dla osób, które mają alergie pokarmowe, szczególne ograniczenia dietetyczne lub po prostu lubią spędzać czas w kuchni.
Produkty spożywcze to popularny, wygodny sposób spożywania marihuany leczniczej. Jeśli chcesz poeksperymentować z domowymi produktami spożywczymi, poniższe kroki nauczą Cię, jak zrobić masło z konopi:
- Zbierz składniki
- Podgrzej i przygotuj kwiaty konopi
- Rozpuść masło
- Gotuj
- Odcedź masło konopne
- Sprawdź moc
Krok 1. Zbierz składniki
Aby zrobić masło, potrzebujesz 7-10 uncji (około 1 szklanki) swojego ulubionego kwiatu konopi. Będziesz także potrzebował 1 szklanki masła.
Jeśli jesteś weganinem lub nie tolerujesz laktozy, możesz zamiast tego użyć roślinnego substytutu masła lub oleju spożywczego. Popularną alternatywą jest olej kokosowy. Pamiętaj tylko, że różne olejki mają różne temperatury palenia i uważnie obserwuj olej podczas etapu topnienia.
Krok 2. Podgrzej i przygotuj kwiaty konopi
Jest to niezbędny krok, gdy robisz masło z konopi w domu.
Kwiaty konopi zawierają nieaktywny kannabinoid zwany THCA, który należy podgrzać, aby przekształcił się w THC. Dlatego nie odczułbyś większego efektu, gdybyś po prostu zjadł surowe kwiaty konopi.
Jeśli nie podgrzejesz swojej marihuany, Twoje masło nie będzie zbyt silne. Ten proces jest również nazywany „ dekarboksylacją ”. Aby podgrzać kwiaty konopi:
- Rozgrzej piekarnik do 120 stopni C
- Połóż kwiaty konopi na nieprzywierającym arkuszu lub tacy, rozprowadzając równomiernie kwiat
- Podgrzewaj przez 30 min, okresowo obracając kwiaty, aby zapewnić równomierne podgrzanie
Będziesz wiedział, że twoje kwiaty konopi są wystarczająco podgrzane, gdy są od jasno do średnio brązowe i bardzo suche. Przy dotknięciu powinny łatwo się kruszyć. Pozwól kwiatom konopi ostygnąć, a następnie zmiel je. Zalecamy mielenie „gruboziarniste”.
Krok 3. Rozpuść masło lub olej
Następnie rozpuść 1 szklankę masła lub oleju w rondelku na małym ogniu.
Krok 4. Dodaj konopie
Gdy masło lub olej zaczną się topić, powoli dodaj kwiaty konopi i zamieszaj.
Krok 5. Gotuj
Zmniejsz ogień do wrzenia. Jeśli masz termometr do żywności, użyj go do monitorowania temperatury masła konopnego. Nie pozwól, aby ciepło wzrosło powyżej 100 stopni C, bo możesz spalić mieszaninę. Nie pozwól, aby doszło do pełnego wrzenia. Jeśli temperatura wzrośnie, dolej wody w razie potrzeby.
Niech twoje masło konopne gotuje się na wolnym ogniu przez 2-3 godziny. Chociaż może się to wydawać nadmierne, dłuższy czas gotowania zapewnia, że masło lub olej w pełni wchłaniają napar z konopi. Uważnie obserwuj i mieszaj w regularnych odstępach czasu.
Będziesz wiedział, że masło konopne jest gotowe, gdy mieszanka jest błyszcząca i ciemnobrązowa.
Krok 6. Odcedź masło
Przygotuj szklany słoik lub pojemnik do przechowywania masła. Umieść gazę w lejku, a następnie umieść lejek na pojemniku. Pozwól aby masło nieco ostygło, ale nie za bardzo - nie chcesz, aby zaczęło twardnieć. Następnie wlej płynne masło do lejka.
Wlewaj powoli, możesz delikatnie potrząsnąć lejkiem, aby płyn szybciej się odcedził, ale nie ściskaj gazy, bo może to spowodować, że nadmiar materiału roślinnego przedostanie się do słoika, negatywnie wpływając na smak twojego masła.
Gdy pojemnik jest pełny, szczelnie go zamknij i przechowuj w lodówce.
Uwaga: jeśli dodałeś wodę do swojego masła podczas gotowania, woda może się rozdzielić podczas chłodzenia. Po zestaleniu się masła można użyć noża lub łyżki, aby zrobić „dziurę” w maśle i wylać nadmiar wody.
Krok 7. Sprawdź moc
Wiele zmiennych może wpływać na moc domowego masła konopnego. Nawet jeśli nie robisz tego po raz pierwszy, niektóre partie mogą być silniejsze niż inne na podstawie szczepu konopi lub temperatury podczas dekarboksylacji. Dlatego ważne jest, aby zawsze spróbować swojego masła przed użyciem go w przepisie.
Spróbuj ćwierć łyżeczki na kromce tostu lub krakersa, a następnie poczekaj, aż zaczną się efekty. Obserwuj, jak silne są efekty i jak długo utrzymują się. To da ci poczucie mocy twojego masła. Jeśli jest silniejsze niż zamierzałeś, przygotuj swoje produkty spożywcze za pomocą mieszanki masła konopnego i zwykłego masła.
Zaleca się również oznaczenie swojego masła. Zapisz datę, szczep i przybliżoną moc. Prawidłowo przechowywane masło konopne wytrzyma tak długo, jak zwykłe masło.
Spróbuj konopnego masła w dowolnym przepisie
Spożywanie konopi to doskonałe rozwiązanie dla osób zmagających się z przewlekłym bólem, skurczami menstruacyjnymi, bezsennością oraz innymi problemami zdrowotnymi. Dzięki właściwościom relaksacyjnym i przeciwzapalnym, produkty na bazie konopi mogą wspierać Twoje samopoczucie i poprawiać jakość życia.
Gdy opanujesz sztukę przygotowywania masła konopnego, zyskasz możliwość tworzenia domowych wypieków, sosów, deserów, a nawet potraw wytrawnych. Polecamy ciastka z marihuaną które są łatwe do wykonania. Możesz dostosować intensywność działania do własnych potrzeb, a także eksperymentować z nowymi smakami.
Nie musisz być ekspertem kulinarnym, aby zacząć - wystarczy odrobina chęci i odpowiednich składników. Przygotowanie masła konopnego to świetny sposób na urozmaicenie codziennej diety i skorzystanie z dobroczynnych właściwości konopi w łatwo przyswajalnej formie. Zainspiruj się już dziś i odkryj, jak proste może być gotowanie z dodatkiem konopi.
Indeks:
Nasiona Marychy 2322
Marka:
NASIONA MARYCHY
Amnesia XXL Autoflowering to odmiana automatyczna która produkuje duże plony. Działanie jest w przewadze genów Sativa. Są to świetnej jakości nasiona konopi.
Indeks:
Nasiona Marychy 23453
Marka:
NASIONA MARYCHY
Znakomita hybryda Critical Lemon Autoflowering która została stworzona po skrzyżowaniu Critical+ i Rodarunner. Nasiona marihuany tej odmiany to najwyższa jakość.
Indeks:
Nasiona Marychy 23981
Marka:
NASIONA MARYCHY
Gorilla Autoflowering to automatyczna odmiana konopi która ma świetne opinie wśród kolekcjonerów. Kwiatostany są wysokiej jakości i mają dużą moc.
Indeks:
Nasiona Marychy 29830
Marka:
NASIONA MARYCHY
Nasiona konopi odmiany Gorilla CBD to bardzo pożądana odmiana przez kolekcjonerów. Świetny smak, aromat i jakość kwiatostanów.
Indeks:
Nasiona Marychy 98322
Marka:
NASIONA MARYCHY
Haze 2.0 autoflowering jest efektem połączenia Haze Automatic z niezwykłym klonem Jacka Herera. Świetna jakość kwiatostanów i energetyczne działanie.
Indeks:
Nasiona Marychy 38733
Marka:
NASIONA MARYCHY
Nasiona marihuany OG Kush Diesel są znane na całym świecie. Bardzo mocna indica pochodząca prosto z Kalifornii w USA.
Indeks:
Nasiona Marychy 02233
Marka:
NASIONA MARYCHY
Nasiona marihuany Orange Juice to świetna odmiana Sativa. Na outdoor potrafi osiągnąć 3 m wysokości, produkuje duże i mocne topy.
Indeks:
Nasiona Marychy 985944
Marka:
NASIONA MARYCHY
White Widow Autoflowering to nasiona marihuany najwyższej jakości. Odmiana ta posiada w większości geny indica i ma świetny smak.
Amnesia XXL Autoflowering
Critical Lemon Autoflowering
Gorilla Autoflowering
Gorilla CBD
Haze 2.0 Autoflowering
OG Kush Diesel
Orange Juice
White Widow XXL Autoflowering